wat ons leven vormgeeft zijn de vragen die we onszelf stellen, weigeren te stellen of nooit aan denken om te stellen sam keen praten gesprek ouders kinderen

 

Voor ouders 

 

De rol die ouders hebben in het studiekeuze proces van hun kind is erg groot. Soms alleen als adviseur/coach, soms als voorbeeld, of soms ook als iemand waar ze zich juist tegen afzetten. Als je veel vragen stelt is je invloed groot, en als je weinig vragen stelt is je invloed ook groot. En dit geldt net zo goed ook voor wanneer je wel of niet mee gaat bij het bezoeken van open dagen en informatie avonden.

 

Wat in ieder geval altijd goed is om te doen is om een open gesprek aan te gaan met je kind, over wie hij is, wat hij kan, wat hij graag doet en wat hij wil. Dit betekent dat je als ouder veel open vragen stelt, goed luistert naar je kind, zodat je kind de ruimte krijgt om alleen zijn/haar eigen verhaal te kunnen vertellen. Je kan hem/haar op weg helpen met hoe te zoeken naar een passende studiekeuze en, als de tijd daar rijp voor is, meegaan naar open dagen. Op een open dag gaat het, naast de inhoud van de studie, ook vooral om waar iemand zich prettig voelt.

Wat niet helpt in zijn/haar keuzeproces is om als ouder te oordelen, te adviseren en die mening ook te delen met je kind. Kinderen zijn heel gevoelig voor de mening van hun ouders, waardoor hun eigen voorkeuren op de achtergrond zouden kunnen raken.

 

PLUK kiest er bewust voor om alle Studiekeuze Begeleidings gesprekken zónder aanwezigheid van de ouders te laten plaatsvinden. Zo krijgt een kind alle ruimte om zichzelf te kunnen zijn en alles te kunnen zeggen. Indien gewenst kan in overleg met PLUK achteraf wel een terugkoppeling worden gegeven.

UA-45852499-1